Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ


Η σημαία της «Κρητικής Πολιτείας» βασίζονταν σε μια παραλλαγή της ελληνικής σημαίας του 1822.
Τα τρία γαλάζια τεταρτημόρια, συμβόλιζαν την ελληνική πλειονότητα της Κρήτης.


Το πρώτο από τα τεταρτημόρια χρώματος ερυθρού, αποδίδεται στην μουσουλμανική-τουρκική μειονότητα και απεικόνιζε το λευκό αστέρι σε κόκκινο φόντο της τουρκικής σημαίας.

Ταυτόχρονα όμως συμβόλιζε και δήλωνε την υψηλή επικυριαρχία του Σουλτάνου στο νησί και όχι απλά και μόνο την μουσουλμανική-τουρκική μειονότητα ή δήθεν «το κρητικό αίμα που χύθηκε στους αγώνες», όπως, -είτε σκοπίμως είτε από άγνοια- υποστηρίζουν με παρρησία μερικοί.
Η ΚΡΗΤΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ"
Ουδέποτε υπήρξε ανεξάρτητο κράτος της Κρήτης, αλλά μια (ημι)αυτόνομη και πλήρως ελεγχόμενη περιοχή από τις Μεγάλες Δυνάμεις.
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ" ΗΤΑΝ ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Ως εκ τούτου, η σημαία δεν συμβόλιζε την ανεξάρτητη Κρήτη (όπως δυστυχώς, λανθασμένα πιστεύουν πολλοί και την αναρτούν με «υπερηφάνεια»), αλλά την υποταγή στην Οθωμανική Πύλη, καθώς το νησί εξακολουθούσε να αποτελεί εδαφικό τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επιπλέον, η συγκεκριμένη σημαία, ουδέποτε αποτέλεσε αγωνιστικό λάβαρο ή επαναστατικό σύμβολο που καθιερώθηκε από τους Κρήτες, αλλά ήταν μια επινόηση των Μεγάλων Δυνάμεων και του Σουλτάνου
(το αστέρι μπήκε μετά από δική του απαίτηση).

Η σημαία λοιπόν της Κρητικής Πολιτείας, πέραν της όποιας ιστορικής σημασίας και παρουσίας της στην νεότερη ιστορία, δεν αποτελεί ένα σύμβολο το οποίο θα πρέπει να δημιουργεί «ρίγη» συγκίνησης και συναισθήματα «υπερηφάνιας», σε κανέναν Έλληνα και πολύ περισσότερο σε κανέναν Κρητικό.

3 σχόλια:

 1. Πολλά κενά σ'αυτά που γράφεις
  Δες αν θέλεις και την Κρητική άποψη,αφού μιλάς για την Κρήτη
  http://erotokritosx.blogspot.com/2011/01/h.html
  http://erotokritosx.blogspot.com/2011/02/blog-post.html
  http://erotokritosx.blogspot.com/2011/01/blog-post_27.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ Ερωτόκριτε,

  Θα μπορούσες να διαφωνήσεις λίγο πιο ευγενικά. Αν μου έστελνες ένα email με επιχειρήματα υπέρ της αντίθετης άποψης να είσαι σίγουρος ότι δεν θα είχα αντίρρηση να κατεβάσω την ανάρτηση εφόσον είχες δίκιο.

  Η μητέρα μου είναι από τις Καλύβες Χανίων. Εχω περάσει όλα μου τα καλοκαίρια στην Κρήτη και την αγαπώ όσο κανένα άλλο μέρος στον κόσμο. Οι πιο όμορφες αναμνήσεις μου είναι από την όμορφη Κρήτη, και χαίρομαι που μπορώ να πω ότι την έχω γυρίσει σχεδόν όλη. Το φαράγγι της Σαμαριάς πρέπει να το έχω περάσει εννιά φορές. Εκλαψα όταν κάηκε η Πρέβελη. Την έχω προλάβει πριν γίνει δρυμός και έχω κοιμηθεί εκεί.

  Ξέρω πολύ καλά ότι οι Κρητικοί είναι και αισθάνονται Ελληνες. Ηταν οι πρώτοι που πολέμησαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας και είναι υπερήφανοι γι αυτό. Ο παπούς μου (γνήσιος Κρητικός) πολέμησε σε όλους τους πολέμους του 20ου αιώνα.


  Συμφωνώ μαζί σου ότι η σημαία της "Πολιτείας" της Κρήτης είναι ένα ασήμαντο θέμα που οι greeks αναδεικνύουν σε μέγα θέμα. Είναι ακόμη πιο λυπηρό που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι αναπαράγουν το θέμα και αυτοπροπαγανδίζονται.


  Από την άλλη, θεωρώ αφελή όποιον πιστεύει ότι η ανθρωπότητα δεν χειραγωγείται και ότι τα πράγματα έρχονται όπως έρχονται και οι αγορές αλληλεπιδρούν και το πέταγμα της πεταλούδας στο Πεκίνο γίνεται τυφώνας στην Καλιφόρνια. Πιστεύω ότι η ανθρωπότητα χειραγωγείται από τους κατέχοντες με μια πυραμιδική μορφή που καταλήγει στους σούπερ κατέχοντες, ή αριστεριστί άρχουσα τάξη. Το σύμπλεγμα αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί συνομωσία και πιστεύω ότι υπάρχει.


  Ασχέτως αυτών, το κείμενο στην ανάρτηση στο Θαλαμοφύλακα που έχεις λινκ και χλευάζεις, προφανώς δεν το διάβασες.


  Στο κέντρο σε περίοπτη θέση γράφει:


  Η ΚΡΗΤΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ"

  Ουδέποτε υπήρξε ανεξάρτητο κράτος της Κρήτης, αλλά μια (ημι)αυτόνομη και πλήρως ελεγχόμενη περιοχή από τις Μεγάλες Δυνάμεις.


  Μπορείς να προσθέσεις "όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα" αν θες, μπορείς να πεις "η σημαία αυτή είναι μια επινόηση των μεγάλω δυνάμεων όπως και η Ελληνική", αλλά οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιείς για εμένα τουλάχιστον, είναι άδικοι, αφού δεν ταιριάζω καθόλου στην περιγραφή του greeks που αναφέρεις.


  Διάβασε λοιπόν πρώτα τι γράφει το άρθρο και μετά αφαίρεσε την απαξιωτική αναφορά στο Θαλαμοφύλακα σε παρακαλώ πολύ.


  Αν διαφωνείς σε κάτι και έχεις στοιχεία ότι το άρθρο (που δεν το έγραψα εγώ) είναι ανακριβές, πολύ ευχαρίστως να το αφαιρέσω.

  Ετσι κι αλλιώς δεν αποδίδει αυτό που θέλω να πω, ότι δηλαδή τα περί Κρητικής σημαίας και Κρητικής Πολιτείας είναι ανοησίες.


  Φιλικά,


  Θαλαμοφύλακας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ήδη του έχω στείλει (του ερωτόκριτου) διάφορες απαντήσεις στο blog του, αλλά δεν πέρασαν από την λογοκρισία! Κατά τα άλλα εμείς είμαστε οι φασίστες και οι... "χρυσαυγίτες"! Σαν δεν ντρέπεστε πουλημένοι ανθέλληνες, που την αλήθεια την κάνατε... Προκρούστη! Αλλά θα μας βρείτε μπροστά σας και θα ξανατρυπώσετε στα λαγούμια σας!

  Μπράβο Θαλαμοφύλακα! Έτσι χρειάζεται σε όλους όσους δεν λογαριάζουν αξίες και ιδανικά.

  Κώστας@Χανιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟΥΡΓΩΝ;

Αρχειοθήκη ιστολογίου