Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΦΛΩΡΑΣ

Ταγμένα στον αγώνα για καλύτερες τιμές στους καταναλωτές τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς αποκάλυψαν ένα σημαντικό καρτέλ στον χώρο του βιβλίου...
Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 4-5-2011 αφορά τον Σύλλογο Βιβλιοχαρτοπωλών Θεσσαλονίκης και τις τρεις μεγαλύτερες αλυσίδες βιβλιοπωλείων της Θεσσαλονίκης (με πολλά υποκαταστήματα των δυο εξ αυτών και στην Αθήνα).
            Όλοι μαζί (όχι περισσότεροι από 6 άνθρωποι) συμφώνησαν το 2009 και το 2010 να πουλάνε στους Θεσσαλονικιούς καταναλωτές όλα τα βιβλία στις ονομαστικές τους τιμές. Να μην κάνουν δηλαδή καμία έκπτωση επί της τιμής του εκδότη. Οργάνωσαν σύστημα επιβολής της πρακτικής αυτής σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης και με συστηματικές ενέργειες υποχρέωσαν το 60%-80% αυτών να συμμορφωθούν.
Παρέσυραν τίμιους βιβλιοπώλες που καθημερινά εργάζονται 10-12 ώρες στο βιβλιοπωλείο τους να πιστέψουν ότι η λύση στα προβλήματά τους είναι να συμμετάσχουν σε παρανομίες και όχι να διεκδικήσουν συλλογικά καλύτερους όρους προμήθειας των βιβλίων τους, ειδικά των ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών βιβλίων. Και σήμερα πολλοί μικροί βιβλιοπώλες, επειδή τους παρέσυραν και τους εξανάγκασαν οι κατηγορούμενοι, βρίσκονται υπό την απειλή προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Η συνολική αγορά του βιβλίου ανέρχεται περίπου στα 600,000,000€ και από αυτά το 8% του τζίρου γίνεται στην Θεσσαλονίκη, δηλαδή περίπου 50,000,000€. Καταργώντας την έστω και ελάχιστη έκπτωση του 10% επιβάρυναν του Θεσσαλονικιούς καταναλωτές με τουλάχιστον 10,000,000€ (για τα έτη 2009 και 2010).

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΤΟΥ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η συγκεκριμένη υπόθεση σχετίζεται άμεσα και έμμεσα με το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου που ήδη τιμωρήθηκε με βαριά πρόστιμα το 2009.
Η βασική εταιρεία που σήμερα κατηγορείται, με πολλά βιβλιοπωλεία στην Θεσσαλονίκη και ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, ήταν μάρτυρας υπεράσπισης ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού της βασικής χονδρεμπορικής εταιρείας του καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου. Τέσσερις μόλις μήνες πριν το στήσιμο της αγοράς της Θεσσαλονίκης (τον δεκμέβριο του 2008) υπερασπιζότανε ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον "ελεύθερο ανταγωνισμό" και ορκιζότανε υπέρ του καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου.
Η δεύτερη κατηγορούμενη εταιρεία, με πολλά βιβλιοπωλεία και στην Θεσσαλονίκη και στην Αττική, πρωταγωνιστεί στην προώθηση των συμφερόντων συγκεκριμένου χονδρεμπόρου, μέλους του καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου.
Εντύπωση μας προκαλεί ότι ενώ η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αναφέρει ξεκάθαρα, όπως οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν, ότι «χονδρέμπορος βιβλίου» συνεργάστηκε με τους κατηγορούμενους για την οργάνωση του στησίματος της αγοράς, ο χονδρέμπορος αυτός δεν βρίσκεται σήμερα κατηγορούμενος ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΣΤΟΧΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Όπως διαβάζουμε και στο δελτίο τύπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού:
            «Όπως ειδικότερα, επισημαίνεται στην εισήγηση, οι ανωτέρω πρακτικές εντάσσονται σε ένα ενιαίο σχέδιο μείωσης και κατάργησης των εκπτώσεων επί της τιμής των βιβλίων, περιλαμβανομένων των εκπτώσεων επί της ενιαίας τιμής του βιβλίου, που ορίζει ο εκδότης.»
Το σχέδιο αυτό καταγγείλαμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ήταν το σχέδιο των χονδρεμπόρων του καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου, των ξένων εκδοτών που συνεργάστηκαν μαζί τους, το σχέδιο βασικών βιβλιοπωλών-μεγάλων αλυσίδων. Και το εμπόδιο όλων τους ήταν και παραμένει τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς.
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ ΦΛΩΡΑΣ
Οι κατηγορούμενοι έκαναν σκληρότατο αγώνα για να τσακίσουν την εταιρεία μας, τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς. Και αυτό γιατί ήμασταν το εμπόδιό τους να πουλάνε ακριβά τα βιβλία στους καταναλωτές. Μας πολέμησαν από την πρώτη στιγμή που «τολμήσαμε» να ανοίξουμε βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Σεπτέμβριος 2006). Μας έστειλαν άδικα στα δικαστήρια (όπου και δικαιωθήκαμε), στήριξαν θερμά το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου που μόνοι μας πολεμήσαμε και κατάφεραν να μας διώξουν από την αγορά της Θεσσαλονίκης στα μέσα του 2009 (το υποκατάστημά μας στην Θεσσαλονίκη έκλεισε τον Ιούνιο του 2009). Αμέσως μετά (Σεπτέμβριος 2009) έστησαν το καρτέλ και ξεκίνησαν τις παράνομες πράξεις τους.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας

Με εκτίμηση
Φλωράς Γιώργος
Βιβλιοπωλεία Φλωράς
Δεληγιώργη 55 Αθήνα
Τηλ. 2105232621

Το δελτίο τύπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ως ακολούθως και μπορείτε να το βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Εξέταση καταγγελίας της επιχείρησης «Βιβλιοπωλεία «ΚΟΣΜΟΣ» Μαρία Φλωρά Ε.Π.Ε.» για παράνομες πρακτικές καθορισμού τιμών πώλησης βιβλίων στη Θεσσαλονίκη από το Σύλλογο Βιβλιοχαρτοπωλών Θεσσαλονίκης και ορισμένων εκ των μελών του.

Αθήνα, 04 Μαΐου 2011

Το αρμόδιο Τμήμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 30.06.2011 για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, την καταγγελία της επιχείρησης «Βιβλιοπωλεία «ΚΟΣΜΟΣ» Μαρία Φλωρά Ε.Π.Ε.» για παράνομες πρακτικές καθορισμού τιμών πώλησης βιβλίων στη Θεσσαλονίκη από το Σύλλογο Βιβλιοχαρτοπωλών Θεσσαλονίκης (Σ.Β.Θ.), για τα έτη 2009-2010.

Όπως επισημαίνεται στο βασικό τμήμα της εισήγησης, από την εξέταση των πραγματικών περιστατικών, προκύπτουν στοιχεία που στοιχειοθετούν αφενός απόφαση του Σ.Β.Θ. περί μη χορήγησης εκπτώσεων επί της ενιαίας τιμής βιβλίου από τα μέλη του, και αφετέρου συμφωνία-εναρμονισμένη πρακτική, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Σ.Β.Θ., μεταξύ των μεγαλυτέρων βιβλιοπωλείων της Θεσσαλονίκης (ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., ΙΑΝΟΣ Α.Ε. και Α. ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ Α.Ε), η οποία αποσκοπούσε στον καθορισμό της εκπτωτικής τους πολιτικής, πρακτικές που συνιστούν παράβαση του άρθρου 1 του ν. 703/77 (νυν άρθρο 1 του ν.3959/2011).

Όπως ειδικότερα, επισημαίνεται στην εισήγηση, οι ανωτέρω πρακτικές εντάσσονται σε ένα ενιαίο σχέδιο μείωσης και κατάργησης των εκπτώσεων επί της τιμής των βιβλίων, περιλαμβανομένων των εκπτώσεων επί της ενιαίας τιμής του βιβλίου, που ορίζει ο εκδότης.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου