Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑ

Κάθε φορά που χρησιμοποιώ την λέξη πατρίδα, βλέπω στο πρόσωπο σου την γνωστή ερευνητική έκφραση, σημάδι ότι ψάχνεις στην εσωτερική σου ντουλάπα να βρείς το κατάλληλο καρτελάκι που θα μου καρφιτσωσεις στο στήθος. Δεν είναι και ευκολη δουλειά βέβαια αυτή. Η ντουλάπα είναι γεμάτη από αμέτρητα καρτελάκια και ταμπέλες, σε μεγαλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων.
Ελέγχεις αν η ταμπέλα "Καρατζαφερικός" είναι η καταλληλη. Αμφιβάλεις. Εχω δηλώσει ότι δεν τους πάω. "κρυφο-δωδεκαθεϊστής"; ταιριάζει, αλλά δεν μπορείς να βρείς στοιχεια εδω μέσα για την τεκμηρίωση. "ακροδεξιός"; όχι-όχι δεν είναι αυτή η εντύπωση. "συγκαλυμένος ακροδεξιός"; Α μα ναί. Αυτο θα είμαι. Δεν μπορεί να σε ξεγελάσει κανένας εσένα ανθρωπάκο μου.


Εχεις μαγικά ταμπελάκια για όλους. Τους χριστιανούς, τους αιρετικούς, τους δωδεκαθεϊστές, τους εβραίους, τους κουκουλοφόρους, τους χουντικούς, τους αριστεριστές, τους αριστερίζοντες, τους αναρχοαριστεριστές, τους ακροδεξιούς, τα φρικιά, τους φλώρους, όλους. Και δεν έχεις κι άδικο εδώ που τα λέμε. Ολοι αυτοί στο παρελθόν προσπάθησαν να σε παρασύρουν, και τα ταμπελάκια σε βοήθησαν να τους αναγνωρίζεις και να τους αποφεύγεις. Ομως το παράκανες ανθρωπάκο μου. Ξεχάστηκες. Και κόλλησες απο ένα ταμπελάκι σε όλους. Και δεν μπορείς να πιστεψεις ότι υπάρχουν και άνθρωποι χωρίς ταμπέλες. Που δεν ανήκουν στις ομάδες που έφτιαξες.

Πως;

Ανθρωπακια που δεν ανήκουν στις ομάδες που έφτιαξες; εκτός το εργατικό μαντρί, υπάρχει το ποδοσφαιρικό, δεξιο, αριστερό, αναρχικο, χριστιανικό, αιρετικό, αντιεξουσιαστικό, εθνικιστικό, αντιεθνικιστικό, κυνηγετικό, σίγουρα θα βρούμε ένα.

Ποιό είναι λοιπόν το μαντρί που δεν έχεις;

Θα σου πώ.

Το Ελληνικό.

Δεν τοχεις ανθρωπακο. Δεν σου δώσανε. Μη γελάς. Δεν είναι για γέλια. Είναι για κλάματα.

Ενα χέρι σου κρατάει το κεφάλι μέσα στην λεκάνη με την οικονομική κρίση ανθρωπάκο, και εσύ προσπαθείς απελπισμένα να αναπνεύσεις, σου κλέβουν το πετρέλαιο, τον χρυσο, την πατρίδα σου και την ελευθερία σου. Και ελπίζεις ότι το χέρι θα χαλαρώσει την λαβή και θα σε αφήσει να αναπνεύσεις. Δεν μπορεί να σε πνίξουν κι εσένα λές. Και συνεχιζεις να ελπίζεις. Οτι είναι μια κρίση σαν όλες τις άλλες. Οτι η κρίση θα τελειωσει πριν περάσει η επόμενη λεπίδα. Οτι εσύ θα την γλιτώσεις. Εις βάρος κάποιων συμπολιτών σου ίσως, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να γλιτωσεις εσύ.

Δεν ξέρω που στηρίζεις την πεποίθησή σου ότι το χέρι θα σε αφήσει. Αυτή τη φορά μπορει να μην σε αφήσουν να αναπνεύσεις ανθρωπακο. Αυτήν την φορά μπορεί να σε πνίξουν. Γιατί να σε πνίξουν; Για να σου πάρουν την περιουσία σου βρε χαζούλη. Δεν έχεις; Αχ μωρέ ανθρωπακο μου. Τι μυαλό είναι αυτο που κουβαλάς. Φυσικά και έχεις. Στο φωνάζουν ενα σωρό ανθρωποι, μεταξύ των οποίων και επιστήμονες, ότι εχεις χρυσό, πετρέλαιο, ουράνιο και ένα σωρό αλλα πολυτιμα. Οτι εχεις βιομηχανία τουρισμού, που τόσα χρόνια δεν την προωθουν, για να την απαξιώσουν κι αυτήν όπως έκαναν με τόσα άλλα περιουσιακά σου στοιχεία. Η ιστορία του πάμφτωχου λαού που ζεί σε πλουτοπαραγωγική χώρα δεν είναι πρωτότυπη. Το έχουν ξανακάνει σε άλλους λαούς. Πολλές φορές, με φρικτό τρόπο. Αλλά εσύ δεν ασχολείσαι με τέτοιου είδους υπερβολές.

Μάθε λοιπόν ανθρωπάκο ότι γεννήθηκες σε μία γεωγραφική περιοχή μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έμαθες να μιλάς σε μια γλώσσα και κληρονόμησες την πιο όμορφη χώρα του κόσμου, με νησιά, με βουνά, με παραλίες, με δένδρα, με καταράχτες, με ορυκτό πλούτο, με τεράστιο πολιτισμό. Πολιτισμό που δίνει στο λαό σου δόξα ανάμεσα στους λαούς σε ολο τον κόσμο.

Αυτήν την περιοχή, την τόσο πλούσια, που όλα αυτά τα χρόνια οι εχθροί εποφθαλμιούσαν, την κράτησαν με αίμα οι πρόγονοί σου, για να σου την παραδώσουν. Και μετά από κάθε μάχη, μετά από κάθε νίκη, διαπραγματεύονταν έναν χάρτη. Με σύνορα. Και την ονόμασαν Πατρίδα. Και σου κληρονόμησαν αυτήν την περιοχή, για να μπορείς να διαφεντεύεις τη ζωή σου εντός των ορίων της. Εντός της οποίας μπορείς να κατέχεις περιουσία. Κοντολογίς, το σπίτι σου.

Αυτό είναι η Πατρίδα σου. Αυτό είναι η Ελλάδα. Το σπίτι σου. Η κληρονομιά των προγόνων σου, που πούλησαν με αίμα για να διατηρήσουν αυτήν την Πατρίδα μέσα απο πολέμους, κατοχή, και σκλαβιά. Και σου την ΧΑΡΙΣΑΝ, σου την κληρονόμησαν. Εισαι ο νόμιμος κληρονόμος της περιουσίας αυτής.

Και σύ, όχι μόνο λερώνεις την Πατρίδα σου αυτή, αλλά αδιαφορείς. Κοιμάσαι. Την ώρα που σε κλέβουν. Και τους βοηθάς κι όλας. Με κάποιον καταραμένο τρόπο σε επεισαν ότι η διατήρηση της Πατρίδας είναι καθήκον άλλου, και ότι εσυ έχεις μια ανώτερη αποστολή, παρ' όλο που "έχεις" ένα σπίτι γραμμένο στο όνομά σου, ότι όποιος μιλάει για την Ελλάδα είναι γραφικός, ότι πιθανότατα ανήκει στην ομαδα αυτων που καπηλεύονται το όνομα Ελλάδα για να πλουτίσουν, οτι ο νεοέλληνας είναι άθλιος. Και ψάχνεις ιστορικά δεδομένα αν το DNA σου ταιριάζει με αυτο των αρχαίων Ελλήνων, ή αν όταν επιβλήθηκε η Βυζαντινή αυτοκρατορία είχε πεθάνει ο ελληνισμός, και αν το 1642 έγινε συμφωνία κυρίων. Και πριονίζεις τον κορμό της Πατρίδας σου με τέτοια μανία, όση δεν θα έκανες στον χειρότερο εχθρό, μόνο και μόνο για να τονώσεις τον άθλιο εγωϊσμό και την απληστία. Και είσαι ο μονος λαός που το κάνεις. Δεν γνωριζω κανέναν π.χ. αιγύπτιο να αμφισβητει την σημερινή Αίγυπτο ως κληρονόμο των αρχαίων αιγυπτίων. Και χλευάζεις την Πατρίδα σου αυτήν, και πατάς την σημαία, και αμφισβητείς τον Πολιτισμό της, και αδιαφορείς για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και γενικά την πολεμάς με κάθε τρόπο, λες και το δικό σου σπίτι δεν θα καεί μαζί με των άλλων. Μπορείς ανθρωπάκο μου να είσαι ΚΑΙ διεθνιστής. Δεύτερο ταμπελάκι. εκτός αν δεν γίνεται. αν το απαγορεύει κάποιος κανονισμός. Και αντί να είσαι ταυτόχρονα διεθνιστής, να πιστεύεις ταυτόχρονα ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια και ότι πρέπει να νοιαστεις για τους άλλους λαούς και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να είσαι Ελληνας. Και το τελευταίο στην σειρά να έρχεται πρώτο στην ιεραρχία, όταν η Πατρίδα σου κινδυνεύει. Αυτό σημαίνει είμαι Ελληνας.

Και εσύ ανθρωπάκο με το DNA, που αδιαφορείς για την Πατρίδα και με χλευάζεις όταν μιλάω γι αυτήν, και διατυμπανίζεις ότι δεν σε νοιάζουν εσένα όλα αυτά, και ότι εσύ θα κοιτάξεις να σώσεις την οικογένειά σου, προφανώς για να γλιτώσεις το αναθεματισμένο σου DNA, λες ανθρωπάκο και αν φύγεις θα έχει κάποια αξία το DNA σου. Τέτοιο DNA υπάρχει μπόλικό απο πολλούς. Μην ξεχνάς, ότι υπάρχουν άλλα 6 δισεκατομμύρια σαν κι εσένα. Δεν το χρειαζόμαστε ιδιαίτερα. Λοιπόν, πάρε το DNA σου και φύγε.

Για σένα άνθρωπε που θα μείνεις, να ξέρεις ότι για την όμορφη Πατριδα που κληρονομήσαμε δυστυχώς πρέπει για μια ακόμη φορά να πολεμήσουμε. Ο πόλεμος είναι φρικτό πράγμα, όμως χρησιμοποιείται στην διεθνή διπλωματία σαν έσχατο μέσο επιβολής εξουσίας. Ξέρω. Θα μου πείς ότι δεν ειναι οι λαοί που τα κάνουν όλα αυτά. Εχεις δίκιο. Ειδικά αυτον τον πόλεμο δεν τον κάνουν καθόλου λαοι. Γι αυτό μας αιφνιδίασαν. Τον κανουν οι μεγαλοτραπεζίτες. Και ο πόλεμος είναι οικονομικός. Και μαίνεται ήδη. Και θα έχει πολλα θύματα, όπως όλοι οι πόλεμοι. Και τα όπλα που χρησιμοποιει είναι αόρατα και ύπουλα. Θα πρέπει λοιπόν να πάρεις μια απόφαση. Αν θα σταματήσεις τους εχθρούς με γυμνά χέρια και μεταφορικά όπλα τώρα και τους πολεμίσεις με τα ίδια τους τα όπλα, ή οπλισμενος συμβατικά αργότερα. Αν κάνεις την έκπληξη (που είναι ειδικότητά σου) οι επόμενες γενιές θα θυμούνται την Ελλάδα πρώτα για εσένα, τον μεγάλο ΕΛΛΗΝΑ που έσωσε τον ΑΝΘΡΩΠΟ, και μετά για την γενιά της κατοχής. Αν δεν την κάνεις, και αδρανήσεις, σε 20 χρόνια δεν θα μιλάει κανείς ούτε για εμάς, ούτε για την κατοχή, ούτε για την αρχαία Ελλάδα.

Και όταν προσπαθούν να σε μπερδέψουν οι σειρήνες, να θυμάσαι:

"Κι Όσο αγαπώ τήν πατρίδα μου δέν αγαπώ άλλο τίποτας. Νάρθη ένας νά μού ειπή ότι θά πάγη ομπρός ή πατρίδα, στέργομαι νά μού βγάλη καί τά δυό μου μάτια. Ότι άν είμαι στραβός, καί ή πατρίδα μου καλά, μέ θρέφει, Αν είναι ή πατρίδα μου αχαμνά, δέκα μάτια να χω, στραβός θανά είμαι. Οτι σ αύτείνη θά ζήσω,δέν έχω σκοπόν νά πάγω άλλου."

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

6 σχόλια:

  1. έννοια σου Θ/Φ και αυτό αλλάζει σιγά σιγά. Μέχρι τώρα το ταμπελάκι για χρήση της λέξης ήταν ένα, μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο: Φασίστας. Τώρα σιγά σιγά το ψιλοσυζητάει ο άλλος. Με όλα όσα συμβαινουν, ΔΝΤ, Γιωργάκης, Ερντογάν κλπ, αρχίζουν πολλοί, ακόμη και οι πιο ηλίθιοι, (αρκεί να είναι ειλικρινείς και καλόπιστοι) να βλέπουν ότι κάποιο λάκκο έχει ή φάβα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε Έλληνας έχει μέσα του τη σπίθα. Είναι αρχέγονη κληρονομιά και κομμάτι της ύπαρξης του. Αυτό που λείπει είναι ένας αληθινός πατριώτης ηγέτης. Υπάρχει κάποιος να υποδείξει πώς να αντισταθούμε στον οικονομικό ζυγό; Εννοώ εμείς οι πολίτες, όχι οι κυβερνήσεις. Καλά και σωστά τα άρθρα προς αφύπνιση αλλά όσοι έχουν ήδη ξυπνήσει θέλουν ΠΡΑΞΕΙΣ. Παρ' όλα αυτά οι πιο πολλοί δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.

    Συγχαρητήρια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι ρε πατριωτες!σωστος!πως?εναν δρομο!καποιος να ηγηθει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. OLOI NA PROSPATHISOYME! KANEIS DEN EXEI TO DIKAIOMA NA ARPAZEI TH PERIOYSIA , TA ONEIRA KAI THN AXIOPREPIA TOY ELLHNA! KAI NA TON APAXIONEI ME AYTON TON ATHLIO TROPO! O ELLHNAS ARGEI, STO TELOS THA KANEI THN EKPLHXH KAI GIA MIA AKOMH FORA O KOSMOS THA MILAEI GIA MAS! MHN MAS PERNEI APO KATO! THA TA KATAFEROYME AN TO THELOYME KAI AN VGALOYME TIS TAMPELES APO OLES TIS PLEVRES!!! EIMAI ELLHNIDA TIMH MOY KAI KAMARI MOY! DEN ANIKO POYTHENA MONO STHN ELLADA! METANASTRIA 33 ETON!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η άρνηση αυτοπροσδιορισμού είναι σύνηθες φαινόμενο στην πλατεία...Πολιτικά άστεγοι ή και όχι τόσο άστεγοι διαγκωνίζονται προκειμένου να προσδώσουν ένα πρόσημο (εθνικό ή ταξικό) στις μάζες.Πλατεία που απαιτεί την υποστολή όλων των συμβόλων δεν είναι μια αμεσοδημοκρατική πλατεία.Εξ αρχής η θέση μου ήταν και παραμένει: αν κάποιος επιθυμεί να προσέλθει με ελληνική σημαία καλώς να ορίσει, αν κάποιος επιθυμεί το σφυροδρέπανο, καλώς να ορίσει επίσης,και η σημαία της ΑΕΚ θεμιτή επίσης, όπως και ΚΑΘΕ σημαία.Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ. Οι ομάδες που οργανωμένα και πολιτικώς συντεταγμένα επεδίωξαν να παραθέσουν γνώμη εκδιώχθησαν βιαίως,το ταξικό δεν είναι αποδεκτό, το εθνικό όμως ναι.Βαριά η κληρονομιά και της αριστεράς, της Κας Κανέλη, του Κου Καραμπελιά και του ΑΡΔΗΝ και όλου του φάσματος της πατριωτικής αριστεράς ενγένει...Και όμως,η σημαία κύριοι είναι ταμπέλα και μάλιστα εθνική και συνεπώς ισχυρότατης σημασιολογικής βαρύτητας.Και ο οδηγός της ΕΘΕΛ και συντάκτης του Απολλώνιου Φωτός επικαλέστηκε επίθεση από αντιεξουσιαστές επειδή κρατούσε την σημαία, ήταν και αυτός πατριώτης; Με απλά λόγια ποιο είναι το "πατριωτόμετρο" που μετρά τον πατριωτισμό του ΕΑΜίτη, του Χίτη,του Ζέρβα ή του Βελουχιώτη, του Τσαούς ή του ταγματασφαλίτη; Όλοι κάτω από και για το συμφέρον της σημαίας δεν λένε ότι πολέμησαν; Πάρτε θέση παρακαλώ, οι στιγμές είναι κρίσιμες.Και αν από αυτό το αμάλγαμα (ή μάγμα κατά τον Καστοριάδη) προκύψει τελικά πολιτική αντιπροσώπευση(ΠΕΑΜ, Σπίθες κοκ), τότε τι σήμαιναν τα περί μη αποδοχής κομμάτων;Ποια άμεση δημοκρατία αφού πάλι για αντιπροσωπευτική μέσω σχηματισμών θα συζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου