Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ

Οτίτλος είναι του ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑ. Παραθέτω όμως αποσπασμα επιστολής του Μίκη Θεοδωράκη πρός τους εκπαιδευτικούς της Θεσσαλονίκης. Ο Θεοδωράκης θέλω να πιστεύω ότι είναι Ελληνας. Εν πάσει περιπτώσει είμαι διατεθιμένος να στοιχηματισω επάνω του. Αν δεν είναι κι αυτός, τα παρατάω.

"...Άλλωστε αυτά τα δύο πάνε μαζί, μιας και δεν μπορεί να υπάρξει Πολιτισμός χωρίς Δημοκρατία, όπως και Δημοκρατία χωρίς Πολιτισμό. Φυσικά πάνω απ’ όλα πρέπει να υπάρχει Ελευθερία, γιατί την Δημοκρατία μόνο οι ελεύθεροι άνθρωποι μπορούν να την επιβάλουν. Όσο για τον Πολιτισμό και ειδικότερα την Τέχνη, δεν υπάρχει Τέχνη για δούλους και ο αληθινός Πολιτισμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό του πραγματικά και ολοκληρωτικά ελεύθερου πολίτη.
 

Ποιος όμως είναι ο πραγματικά και ολοκληρωτικά ελεύθερος; Ελεύθερος είναι ο υπεύθυνος. Ο υπεύθυνος για τον εαυτό του και για τον άλλο, για την πόλη του και για όλες τις πόλεις, για την χώρα του και για όλες τις χώρες του κόσμου.
Ευθύνη είναι να ντρέπεσαι και να επαναστατείς, όχι μόνο όταν σε αδικούν, αλλά και όταν αδικούν τον οποιονδήποτε, ακόμα κι αν ζει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά σου, όπως τα παιδιά της μαύρης Αφρικής, της Ασίας, της Παλαιστίνης και του Ιράκ - αυτές οι αθώες υπάρξεις που δεν φταίνε σε τίποτα και που είναι θύματα της εκμετάλλευσης και της αδιαφορίας των πλούσιων λαών.
Προς τα εκεί δυστυχώς βαδίζει και ο λαός μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να μπει φρένο όσο υπάρχει ακόμα καιρός.
Και η μόνη μας ελπίδα είναι πια τα παιδιά, οι έφηβοι, οι μαθητές, οι σπουδαστές, οι νέοι εργαζόμενοι και οι νέοι αγρότες. Τα ελληνικά νιάτα επωμίζονται το ιστορικό χρέος να βγάλουν την Ελλάδα απ’ τον βούρκο και τη λάσπη, όπου την σπρώχνουν όσοι δικοί μας και ξένοι έχουν συμφέρον να μεταβάλλουν τους λαούς σε πειθήνια κοπάδια που υπακούουν και ακολουθούν τον βοσκό και τα μαντρόσκυλά του.
Να λοιπόν ποιο θα πρέπει να είναι το πρώτο σας καθήκον, εσάς των καθηγητών και των μαθητών: Να ρίξετε τις μάσκες, να πετάξετε μακριά τις μεταμφιέσεις και να αποκαλύψετε το αληθινό πρόσωπο της Εξουσίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, που χτυπά στα πιο ευαίσθητα σημεία των λαών, όπως είναι η συλλογική τους μνήμη και ο εθνικός τους πολιτισμός.
Λαός χωρίς μνήμη και χωρίς το δικό του πολιτισμό δεν μπορεί να έχει την δική του Δημοκρατία, γιατί στην ουσία δεν είναι υπεύθυνος και επομένως δεν είναι Ελεύθερος..."


Απόσπασμα απο επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη Προς τους εκπαιδευτικούς της Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου