Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙΣ!

Αν κοίταζες έστω και για μια στιγμή την ύπαρξή σου όχι απο σκοπιά χρηματική ,θρησκευτική, βιομηχανική, κυβερνητική, πολιτιστική, αλλά απο την σκοπιά της ποιότητας, ίσως να έθετες επιτέλους τα απλά σημαντικά ερωτήματα της ζωής, που είναι τόσο απλά, που τα απορρίπτεις κατ' ευθείαν σαν ανόητα, αφελή και παράλογα.Θα σου πώ ποιά είναι.

Πρώτα απο όλα τι είναι ζωή.

Γιατί σου φαίνεται ανόητη, αφελής και παράλογη αυτή η ερώτηση; Είμαι σίγουρος ότι όταν το παιδί σου σου έκανε την ίδια ερώτηση, χαμογέλασες με εκείνο το άθλιο μειδίαμα του μεγάλου που πρέπει να απαντήσει σε μια αφελή παιδική ερώτηση, και γελώντας, συμβούλευσες το παιδί σου να πάει να παίξει με τα παιχνίδια του και να μήν κάνει ανόητες ερωτήσεις, ή του απάντησες κάποια άλλη εγκληματική ανοησία που έμαθες στο σχολείο, είδες σε καποιο ντοκυμαντέρ, ή σου ειπε ο πνευματικός σου πατέρας.

Και δεν απαντησες στην ερώτηση. Οχι μόνο γιατί δεν ξέρεις, αλλά γιατί δεν ξερεις καν ότι δεν ξέρεις. Δεν ξέρεις καν ότι η ερώτηση υπάρχει. Μέσα σου. Και ζητάει απάντηση.  Και δεν είναι η μονη ερώτηση. Υπάρχουν πολλές ακόμα μέσα σου ανθρωπακο.

Γιατί απέτυχαν όλα τα πολιτικά συστήματα; Γιατί απέτυχε ο κομμουνισμος ο οποίος στο μανιφέστο του έθεσε σαν σκοπό του την ευημερία των ανθρώπων; Γιατί απέτυχε η χριστιανική αγάπη πρός τον συνάνθρωπο; Γιατί απέτυχε το αμερικάνικο σύνταγμα; Γιατί απέτυχε η διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Γιατι απέτυχε η κοινωνική δημοκρατία του Λένιν;
Γιατι κανένα απο τα συστήματα αυτά δεν καταφερε να απαλύνει την δυστυχία και να μετριάσει την μιζέρια που ζούν οι άνθρωποι σε όλη τη γή;  Πως γίνεται ολοι οι άνθρωποι να αγαπούν την ειρήνη και να γίνονται τόσοι πόλεμοι; γιατί είναι τόσο δύσκολο να επικρατήσει η αλήθεια παρά το ψέμα; Γιατι ο άνθρωπος απεχθανεται καθε καινουρια και σωστή σκεψη; Πώς γίνεται μια χουφτα δυνάστες να καταπιέζουν τόσα δισεκατομμύρια ανθρώπους; Γιατι όλοι ζητάνε την ψήφο σου όταν πρόκειται να εκλεγεί κάποιος δημόσιος λειτουργός αλλά ποτέ δεν στην ζητανε όταν πρέπει να παρθούν αποφασεις πολύ σημαντικές για πολλούς ανθρώπους;

Ω! μα φυσικά και γνωρίζεις την απάντηση ανθρωπάκο:

Ολα αυτα συμβαίνουν γιατί ο άνθρωπος είναι "ζώον πολιτικόν", γιατί φταίει το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση πρίν, γιατί φταίνε οι καπιταλιστές, οι εβραίοι, οι αριστοκράτες, οι μουσουλμάνοι, οι αμαρτωλοί.

Και τώρα που απάντησες νιώθεις καλύτερα ανθρωπακο. Μπορείς να επιστρέψεις ήσυχος στις ασχολίες σου, να χαμογελάσεις λιγάκι με την αφέλειά σου, να δείς τηλεόραση, να βγείς λίγο έξω, να χαζέψεις ένα περιοδικό, να ψωνίσεις κανένα ρούχο. Να περάσεις την ώρα σου τέλος πάντων.

Ειλικρινά ανθρωπάκο, δεν μπορώ να κατανοήσω αυτην την αποστροφή σου για τα ερωτήματα τα σχετικά με τη ζωή. Κατέληξα να πιστεύω ότι φταίει ο φόβος σου για δύο πράγματα: τον Θεό, και τον Θάνατο.

Δεν ανοίγεις το σεντουκι μέσα σου,  γιατί κατα βάθος ξέρεις , ότι μέσα θα δείς αυτά που φοβάσαι. Και θα καταλάβεις ότι ο Θεός είναι μέσα σου ("πανταχού παρών"), οτι ο Θεός αυτος μπορεί να αλλάξει τα πάντα ("πάντα πληρών"), ότι μπορεί να σε σώσει απο τον φόβο του θανάτου ("σωτήρας"), να σου δειξει το φώς, ("Εγώ είμαι το φώς"") να σε σώσει απο την πείνα, την δυστυχία και την μιζέρια. Οτι Είναι αυτό που μπορείς να γίνεις όταν δείς την αλήθεια και μεταμορφωθείς απο ανθρωπάκος σε Ανθρωπο. Θα καταλάβεις ότι ο θάνατος δεν είναι παρά συμπλήρωμα της ζωής, και ότι η ζωή δεν θα είχε καμία αξία χωρίς τον θανατο. Και ότι ο θάνατός σου δεν είναι τόσο φοβερός ούτε για εσένα ούτε για τους άλλους, αφού είναι απλώς μια ακομα διαδικασία της ζωής όπως και η γέννηση.

Αλλά προτιμάς να  δεχεσαι όσα σου μάθανε οι γονείς σου, το σχολείο σου, ο παπάς της ενορίας σου, και όλοι οι υπόλοιποι "σοφοί", περί αθανασίας, μετεμψύχωσης, παράδεισου και κόλασης, δευτέρας παρουσιας και τα υπόλοιπα, και όχι μόνο τα προτιμάς, αλλά θα κυνηγήσεις ανελέητα οποιονδήποτε τα αμφισβητίσει, προκειμένου να μην δεις την αλήθεια.

Και όποιον δείς ότι έσπασε τις αλυσίδες του, τον αναγορεύεις κατευθείαν Θεό, υιό του Θεου, προφήτη, απεσταλμενο, εξωγήϊνο, σατανικό. Οτιδήποτε εκτός απο άνθρωπο.

Γιατί ανθρωπακο μου, αν δεχθείς ότι είναι άνθρωπος, τότε δεν θα μπορείς παρα να θέλεις να του μοιάσεις, ίσως και να τα καταφέρεις, ίσως να γίνεις και εσύ άνθρωπος.

Και τοτε δεν θα μπορείς άλλο να διασκεδάζεις. Ουτε να παρακολουθείς αμέτοχος.

3 σχόλια:

  1. Τι είναι αυτά που λές...Αιρετικά μιλάς?Να δεχτεί τον Χριστό ως άνθρωπο?Τί ανοησίες είναι αυτές Θεέ μου,πάψε να διαστρέφεις τον λόγο του ευαγγελίου.Ο Χριστός είναι Θεός και άνθρωπος τέλειος,και βεβαίως θα προστρέξει στον ιερέα να εξομολογηθεί,να συμβουλευτεί,να κοινωνήσει..Αυτά που λές είναι ρώσικη σαλάτα,τα ίδια κάνουν και οι μουσουλμάνοι πρόσεξε δε βαδίζεις καλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕΣ ΠΟΤΕ, ΜΗΠΩΣ ΕΣΥ, ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΜΥΝΕΣΑΙ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΓΙΝΕΣΑΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΥΒΡΙΣΤΗΣ? ΕΒΑΛΕΣ ΠΟΤΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΣΟΥ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ? Ο ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ, ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΞ ΑΠΟΚΑΛΗΨΕΩΣ, ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΤΩΧΟΥΣ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ.(ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΖΩΗ ...)
    ΣΚΕΨΟΥ ΑΥΤΟ, ΑΝ ΑΣ ΠΟΥΜΕ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ, ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΥΤΤΑΡΑ, ΘΑ ΕΣΤΕΛΝΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ Η ΙΣΩΣ ΛΕΥΚΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ Η ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ, ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ, ΤΟΝ ΥΙΟ ΤΟΥ ΕΚΕΙ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΠΑΝΤΑ.ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΑΝΤΩΣ, ΠΩΣ Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΤΑ ΥΙΟΝ Η ΘΥΓΑΤΕΡΑ, ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΡΦΗ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΝΑ ΚΥΤΤΑΡΟ. Κ ΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΟΤΙ ΤΟ ΟΛΟΝ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΕΝΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Η ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΥΤΤΑΡΟ ΙΣΩΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ (ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ). ΜΗΠΩΣ, ΑΠΟ ΥΠΕΡΜΕΤΡΟ ΕΓΩΙΣΜΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΤ' ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΙΝ ΥΒΡΙΣΤΕΣ? ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ? ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΕΚΑΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΞΕΒΟΛΕΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ - ΚΑΤ ΕΙΚΟΝΑ ΘΕΟΥ ΟΠΩΣ ΠΛΑΣΤΗΚΕ!
    εξ' ου και το τριάδα ομούσιον και αχώριστον, που παραπέμπει κai στο αδιαίρετον του σώματος - ψυχής και πνεύματος! Η τυπική διαδιακασία αποδοχής αυτού ως δόγμα, είναι άλλο πράγμα. Η ουσία ποια είναι έχει σημασία.

    Maria Soub.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου