Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΣΚΙΣΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΤΣΟΝ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 16/05/2010

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Οι θεσμικές αλλαγές που προωθεί το πολιτικό σύστημα είναι μεγάλες. Σε πολλές υπάρχει διακομματική συναίνεση. Κορυφαίοι νομικοί επισημαίνουν, ωστόσο, στην «Κ.Ε.» ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι τόσο η έλλειψη θεσμικού πλαισίου όσο η απουσία μηχανισμών ελέγχου και η μη εφαρμογή των νόμων.


Τι αλλάζει:

1 Αναθεώρηση Συντάγματος. Κυβέρνηση, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ συμφώνησαν να ξεκινήσει από την επόμενη Βουλή, μετά το 2013, και να ολοκληρωθεί τη μεθεπόμενη (2017).

Αρκετοί πάντως νομικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε, με ομόφωνη απόφαση των μελών του Κοινοβουλίου, να χαρακτηριστεί η σημερινή Βουλή αναθεωρητική ώστε το νέο σύνταγμα να ισχύσει από το 2013.

2 Ευθύνη υπουργών. Οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύουν για μελλοντικές υποθέσεις:

*Επιμήκυνση χρόνου παραγραφής. Με βάση τα άρθρα 17 και 112 του Ποινικού Κώδικα, ως χρόνος έναρξης της παραγραφής των αδικημάτων που διαπράττουν οι υπουργοί, θα οριστεί ο χρόνος στον οποίον επέρχονται τα αποτελέσματα των πράξεών τους. Ανάλογα παρατείνεται έτσι και ο χρόνος εξάλειψης του αξιόποινου, ο οποίος επέρχεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης συνόδου της επόμενης Βουλής, από εκείνη όπου τελέσθηκε η άδικη πράξη. Η απιστία π.χ. θα «μετράει» από την υλοποίηση της άδικης πράξης και επέλευσης των ζημιογόνων αποτελεσμάτων για το Δημόσιο - και όχι από την υπογραφή της απόφασης.

*Καθορισμός υπουργικών καθηκόντων. Τώρα υπάρχει γενική αναφορά στα αδικήματα αυτά. Στο εξής θα ορίζονται σαφώς οι αρμοδιότητες των υπουργών στο πλαίσιο της κυβερνητικής λειτουργίας.

*Ενεργός συμμετοχή της Δικαιοσύνης στη διαδικασία της διερεύνησης των αδικημάτων των υπουργών από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση.

*Ουσιώδεις αλλαγές πάντως δεν μπορούν να γίνουν πριν από την αναθεώρηση του άρθρου 86 του συντάγματος.

*Στις ερευνώμενες υποθέσεις (Βατοπέδι, Siemens), εφόσον διαπιστωθεί ότι οι υπουργοί είχαν την οποιαδήποτε συμμετοχή (ηθική αυτουργία, συνέργεια) σε πράξεις φυσικών αυτουργών-υπαλλήλων μετά τον Σεπτέμβριο του 2007, τότε δεν καλύπτονται από παραγραφή.

3 Ασυλία. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί δύο φορές τον τελευταίο χρόνο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή αρνήθηκε να άρει την ασυλία βουλευτών για αδικήματα που δεν έχουν σχέση με την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα. Οι καταδίκες μάς υποχρεώνουν να αλλάξουμε άμεσα αυτή την πρακτική της ατιμωρησίας.

*Προκρίνεται συμφωνία κομμάτων και βουλευτών για άρση της ασυλίας σε κατηγορίες που δεν σχετίζονται με την άσκηση κοινοβουλευτικών καθηκόντων. Υπουργός Δικαιοσύνης και πρόεδρος της Βουλής φέρονται έτοιμοι να προωθήσουν αυτή τη λύση.

4 Εκλογικός νόμος. Η κυβέρνηση προτείνει παραλλαγή του «γερμανικού μοντέλου» (εκλογή 180 βουλευτών από μονοεδρικές περιφέρειες και 120 από μεγάλες περιφέρειες), με κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Η αντιπολίτευση διαφωνεί με αυτή την πρόταση.

*Αλλοι νομικοί προτείνουν καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

5 Αριθμός βουλευτών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Α. Σαμαράς, αν και αντίθετος με τον «Καλλικράτη», προτείνει μείωση των βουλευτών σε 200. Κάποιοι προτείνουν ακόμη και τη μείωσή τους στο μισό. Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί υποστηρίζοντας ότι δεν θα εκπροσωπούνται οι μικρές περιφέρειες.

6 Πολιτικό χρήμα. Δεν υιοθετείται η πρόταση για χρηματοδότηση μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι προσφορές μελών και πολιτών θα είναι όμως ονομαστικές, δεν θα υπερβαίνουν ένα όριο και θα γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος, ώστε να είναι πιο ευχερής ο έλεγχος προέλευσης των χρημάτων.



ΣΙΓΑ ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ!

που χρειάζεστε 7 χρόνια για να αλλάξει ο μανωλιός τα ρούχα του...

(2)
Γιατί οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύουν απο εδώ και εμπρός;
Γιατί να "επιμηκυνθεί" ο χρόνος παραγραφής και να μήν ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ;
Ποιός θα αποφασίζει πότε έγινε η "υλοποίηση" (Παναγία μου...) της αξιόποινης πράξης;
Τί θα πεί "Ενεργός συμμετοχή της δικαιοσύνης" ρε καραγκιόζηδες;
Γιατί για το βατοπαίδι και siemens θα ισχύσουν για αδικηματα μετά το 2007;

Ποιός τα σκέφτηκε όλα αυτά τα γεναία ρε;


(3)
Πάλι εσείς θα αποφασίζετε ρε λαμόγια πότε θα αίρεται η βουλευτική ασυλία;
Γουρούνια...

(4)
Μα καλά η χώρα καταστρέφεται και εσείς ασχολείστε ΠΑΛΙ με τον γαμ...νο εκλογικό νόμο;
Αυτό είναι το πρόβλημα;

(5)
Ομοίως με (4)

(6)
Ε, αει στο διάολο!


Οπως αντιλαμβάνεστε, οι πυρηνικοί εγκέφαλοι, προκειμένου να μήν τους λιντσάρουμε ξαναβάφουν τον νόμο περι ευθύνης υπουργών, με παστέλ χρώματα αυτήν την φορά για να μας κλείσουν το στόμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου