Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010

ΝΙΚΟΛΑ ΜΑΚΙΑΒΕΛΛΙ

Γεννήθηκε στην Φλωρεντία το 1469.

Πέρασε όλη του την ζωή δίπλα σε ηγεμόνες της εποχής του, ώς ακόλουθος, και σαν σύμβουλος. Εχει γράψει πάρα πολλά έργα μεταξύ των οποίων πιο γνωστό αν και όχι απαραίτητα το καλύτερο είναι Ο ηγεμόνας, ένα εγχειρίδιο εξουσίας γραμμένο για τον ηγεμόνα. Το όνομα του έχει συνδεθεί σε αυτους που δέν έχουν διαβάσει με οτ σκοτεινό και κακό. Το έργο του είναι αμφιλεγόμενο αφού για κάποιους ο Μακιαβέλλι έδωσε στην εξουσία εγχειρίδιο χρήσης των μαζών, ενώ απο την άλλη ότι ξεσκέπασε την τότε κοσμική εξουσία στον λαό

Προσωπική μου άποψη: Ο Μακιαβέλλι αξιολογεί όλα τα πολιτικά συστήματα, και όλες τις ηγεμονίες με βάση το άν είναι οφέλιμες για την κοινωνία. Και αυτό είναι καλό.Είναι πολύ εύκολο να διοικήσεις ένα κράτος όπου οι μάζες δέν είναι διεφθαρμένες.
Οπου υπάρχει ισότητα είναι αδύνατον να εγκαθιδρήσεις ηγεμονία, και όπου δέν υπάρχει είναι αδύνατον να εγκαθιδρύσεις δημοκρατία.

Πόσο μεγάλη επιρροή μπορεί να έχει ένας άνδρας με κύρος ώστε να συγκρατήσει ένα εξαγριωμένο πλήθος.

Ο όχλος, παραπλανημένος από απατηλά οφέλη επιζητεί συχνά την καταστροφή του και συγκινείται, εύκολα, από λαμπρές ελπίδες, και απερίσκεπτες υποσχέσεις.

Σε ένα κράτος, κανένα υπουργείο και κανένας αξιωματούχος, δεν πρέπει να μπορούν  να σταματούν τις διαδικασίες. 

Nicola Machiavelli Η ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΟΧΛΟΥ


Επειδή οι συνομωσίες  έχουν πολυ επικίνδυνες συνέπειες, τόσο για τους συνομώτες όσο και για τους ιδιώτες, δεν μπορώ παρά να ερευνήσω την φύση τους, αφού είναι προφανες, ότι πολλοί περισσότεροι ηγεμόνες έχασαν τις ζωές τους και τις χώρες τους με αυτόν τον τρόπο, παρά με ανοιχτό πόλεμο, δεδομένου ότι ελάχιστοι κινούν ανοιχτό πόλεμο κατα ηγεμόνα, ενώ ο καθένας μπορεί να συνομωτεί εναντίον του.Δεν υπάρχει εξ' άλλου εγχείρημα στο οποίο να εμπλέκονται ιδιώτες, περισσότερο επικίνδυνο ή βίαιο απ' αυτό, αφού είναι τόσο δύσκολο όσο και ριψοκίνδυνο,σ΄όλα του τα στάδια. Απ΄όπου, βεβαίως, προκύπτει γιαί ενώ τόσες συνομωσίες επιχειρηθηκαν, ελάχιστες είχαν την επιθυμητή έκβαση...

...Αρχίζοντας την διερεύνιση αυτού του θέματος, κατ' αρχάς πρέπει να μελετησουμε εναντίον ποιού στρέφονται οι συνομωσίες. Θα δούμε ότι στρέφονται είτε εναντίον της πατρίδας κάποιου, είτε εναντίον ενός ηγεμόνα. Προτείνω να συζητήσουμε, εδώ, και τις δύο αυτές περιπτώσεις.Διότι συνομωσίες που στοχεύουν να παραδώσουν την πόλην στους εχθρούς που την πολιορκούν ή συνομωσίες που για τον έναν ή τον άλλο λόγο μοιάζουν μ' αυτές, έχουν ερευνηθεί, αρκετά σε άλλες περιπτώσεις...

...Τόσο η περιουσία, όσο η ζωή και η τιμή κάποιου μπορούν να βλαβούν. Η απειλή για αιματοχυσία είναι περισσότερο επικίνδυνη απο το ίδιο το χύσιμο του αίματος.      

 Nicola Machiavelli ΟΙ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟΥΡΓΩΝ;

Αρχειοθήκη ιστολογίου