Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 16/05/2010

ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...

Σε ποσοστά ρεκόρ, της τάξης του 91%, έχει φτάσει η οργή της ελληνικής κοινωνίας για το πολιτικό σύστημα της χώρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας «Alco» για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Οι ίδιοι οι πολίτες απαντούν ότι την οργή τους θα καταλάγιαζε η τιμωρία στην πράξη και όχι στα λόγια όλων όσων εμπλέκονται στα σκάνδαλα. Όσο για το νικητή των επόμενων εκλογών, η αδιευκρίνιστη ψήφος (αποχή, λευκό - άκυρο, δεν γνωρίζω- δεν απαντώ) έχει σαφές προβάδισμα.Το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση της εταιρίας «MARC», που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

Με τη φράση "πληρώνουμε εμείς και όχι εκείνοι που πρέπει" δικαιολογεί το 81% των ερωτηθέντων την οργή του και ζητά (το 93%) να πάνε στη φυλακή οι υπέυθυνοι της κρίσης. Υπέρ της κατάργησης της βουλευτικής ασυλίας τάσσεται το 86% των ερωτηθέντων,υπέρ της απομάκρυνσης των πολιτικών που δεν έχουν αξιόπιστα πόθεν έσχες τάσσεται το 95%, το 92% ζητά αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το 83% θέλει λουκέτο για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, ενώ το 77% αντιμετωπίζει θετικά την έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Το 32% δηλώνει απογοήτευση, το 30,3% οργή και το 24,9% ανασφάλεια, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος (λευκό, άκυρο, αποχή, δεν ξέρω/δεν απαντώ) αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα με συνολικό ποσοστό 36,1 και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ να ακολουθούν, με ποσοστά 26,3% και 18,3% αντίστοιχα.

Η έρευνα της Alco, έγινε τηλεφωνικά δε δείγμα 1000 ατόμων πανελλαδικά, την περίοδο 12 - 14 Μαϊου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Marc, ούτε τα κόμματα, ούτε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απολαμβάνουν πλέον την εκτίμηση των πολιτών, καθώς οι χειρισμοί τους κρίνονται από τους περισσότερους λανθασμένοι. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (87,8%), οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τα οικονομικά μέτρα είναι άδικα, ενώ σε ποσοστό 47,5% εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία.

Πρώτο κόμμα και σε αυτή την έρευνα η "αδιευκρίνιστη ψήφος", με ποσοστό 29,4%, ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 28,6%, η Ν.Δ με 19,1%, το ΚΚΕ με 7,6%, ο ΛΑΟΣ με 5,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,6%.

Την πρωτιά στην αρνητική εικόνα που έχουν οι πολίτες για τους πρωθυπουργούς της τελευταίας 20αετίας έχει ο Κ. Καραμανλής, με 80,9%, ακολουθεί ο Κ. Σημίτης με 75,2% και ο Γ. Παπανδρέου, με 38,2% , ο οποίος παρά τη φθορά εξακολουθεί να συγκεντρώνει περισσότερες θετικές (59,7%) από αρνητικές γνώμες.

Υπέρ της "αποστράτευσης" της Ντόρας Μπακογιάννη από την πολιτική

Την πόρτα εξόδου από την πολιτική δείχνει στην Ντόρα Μπακογιάννη, το 35,2% των ερωτηθέντων, ενώ το 53,5% χαρακτηρίζει λάθος την καταψήφιση των μέτρων από τη Νέα Δημοκρατία.

Πάντως αλλαγές θέλουν οι πολίτες και στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς το 46,6% ζητά ανασχηματισμό από τον Γ. Παπανδρέου με αποχωρήσεις υπουργών. Το 25% τάσσεται υπέρ των περιορισμένων αλλαγών, το 21,6% θέλει ριζικό ανασχηματισμό, ενώ το 44,6% εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος στο υπάρχον κυβερνητικό σχήμα για να προχωρ'ησει τις αναγκαίες αλλαγές.

Η έρευνα της Marc έγινε τηλεφωνικά σε πανελλαδικό δείγμα 1028 νοικοκυριών, από 11 έως 13 Μαΐου.



ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ...
ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου