Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΣΤΡΩΣΕ... ΧΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ;

Η ΤτΕ έστρωσε… χαλί στους κερδοσκόπους;
Πέμπτη, 20 Μάιος 2010 00:26


Αμείλικτο επανέρχεται το ερώτημα, αν η Τράπεζα της Ελλάδος διευκόλυνε τους κερδοσκόπους στο… θεάρεστο έργο τους κατά των ελληνικών ομολόγων, καθώς η σχετική ερώτηση που κατέθεσαν δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Βάσω Παπανδρέου, έχει προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στην ΤτΕ: η κεντρική τράπεζα απαντάει μεν με μια μακροσκελή (μέχρι χασμουρητών…) ανακοίνωση, αλλά δεν δίνει στη δημοσιότητα τα κρίσιμα έγγραφα που ζητούν οι βουλευτές.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την κ. Παπανδρέου, η οποία γνωρίζει καλά να κάνει κοινοβουλευτικό έλεγχο σε «δυσνόητα» για τους πολλούς τεχνικά τραπεζικά θέματα (και το έχει αποδείξει όταν «έσκασε» το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων) επανέρχονται καλά… διαβασμένοι στο γνωστό θέμα της αυτοματοποιημένης ανακύκλωσης των εντολών για συναλλαγές σε ομόλογα που δεν έχουν εκτελεσθεί (failed).


Ως γνωστόν, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επικριθεί από τις στήλες του Τύπου, αλλά και στη Βουλή, επειδή από τις 5 Οκτωβρίου (συμπτωματικά, δηλαδή, μετά την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας) επέτρεψε να επανεισάγονται αυτόματα στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων και να παραμένουν για άλλες δέκα ημέρες όσες εντολές δεν διακανονίζονται μέσα στην προθεσμία του Τ+3, που παγίως ισχύει στην ΗΔΑΤ.

Με τον τρόπο αυτό, λένε οι επικριτές της Τράπεζας, οι κερδοσκόποι διευκολύνθηκαν στις πρακτικές σορταρίσματος ελληνικών ομολόγων και αυτό συντέλεσε στην απότομη διεύρυνση του spread, που οδήγησε την Ελλάδα εκτός αγοράς ομολόγων και… στην αγκαλιά του διεθνούς μηχανισμού χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Επιπλέον, η ΤτΕ επικρίνεται και για την απόφαση να καταργηθούν από τις 10/12/2009 οι κυρώσεις που επιβάλλονταν σε όσους προχωρούσαν σε πώληση τίτλων, τους οποίους δεν είχαν να παραδώσουν.

Στην… πολλοστή ερώτηση που φθάνει στη Βουλή για το θέμα αυτό, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχουν λάβει υπόψη τους τις απαντήσεις που ήδη έχουν δώσει η ΤτΕ και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τις οποίες υιοθέτησε πλήρως και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Έτσι, στο κείμενό τους επιχειρούν να καταρρίψουν την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε η ΤτΕ, περί «αθώων» αποφάσεων εκσυγχρονισμού, που δεν συνδέονται με την άγρια υποτιμητική κερδοσκοπία, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η επιμήκυνση της χρονικής περιόδου του μη διακανονισμού, αντικειμενικά δημιουργεί μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης. Όσο η συναλλαγή δεν διακανονίζεται, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα του πωλητή να «σπρώχνει» τις τιμές των ομολόγων προς τα κάτω για να τα αγοράσει στο τέλος της περιόδου φθηνότερα ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να κερδίσει και από τα υψηλά ασφάλιστρα. Μπορεί δηλαδή κάποιος να πουλάει αέρα, (naked - bonds) να ρίχνει τις τιμές των ομολόγων, να αυξάνει το spread και τα ασφάλιστρα κινδύνου, να κερδίζουν οι λεγόμενοι σορτάκηδες και στο τέλος να μην έχουν και καμία κύρωση».

Ταυτόχρονα, οι βουλευτές κάνουν το μεγάλο «χτύπημα», ζητώντας όχι απλώς θεωρητικές απαντήσεις, αλλά σειρά εγγράφων με κρίσιμη σημασία, τα περισσότερα από τα οποία η ΤτΕ ως τώρα κρατά στο σκοτάδι.

Ειδικότερα, ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή:

1. Η αλληλογραφία μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και της Διοίκησης της ΤτΕ για το θέμα αυτό, καθώς και σχετικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων νομικών της Νομικής Υπηρεσίας.

2. Όλα τα στοιχεία συναλλαγών των θεματοφυλακών των Τραπεζών και της ΤτΕ επί τίτλων του ελληνικού δημοσίου για το χρονικό διάστημα από 05.10.2009 μέχρι 07.04.2010.

3. Τα πορίσματα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου της ΗΔΑΤ για την τήρηση του κανονισμού, για το σχετικό διάστημα.

4. Τα αιτήματα της Ε.Ε.Τ. στις 05.10.2009 και 22.10.2009 με ΑΠ: 690 και ΑΠ:691

5. Η απόφαση του τότε αρμόδιου (;) Διευθυντή κ. Μιχαλόπουλου που αλλάζει την διαδικασία, όπως και η απόφαση στις 10.12.2009 που καταργούνται οι κυρώσεις.

6. Η πράξη της Διοίκησης με ΑΠ: 158 στις 10.02.2010, και

7. Η ενημέρωση που εστάλη στο Euroclear στις 29.10.2009.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέτουν προ των ευθυνών του και τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να πληροφορηθούν: «ποιες εκ του νόμου ενέργειες έκανε, προκειμένου να διερευνήσει γιατί η ΤτΕ προχώρησε άτυπα, αλλά ουσιαστικώς, στην υιοθέτηση της αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής (recycling) των μη διακανονισθεισών συναλλαγών που ισχύουν σε εξωχρηματιστηριακές (OTC) πλατφόρμες σε οργανωμένη αγορά, όπως είναι η ΗΔΑΤ»;

Η ερώτηση αυτή είναι ιδιαίτερα εύστοχη, καθώς το υπουργείο Οικονομικών «κοιμήθηκε» στο συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή δεν φρόντισε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις πρωτογενώς και να διαμορφώσει την αντίληψή του, αλλά στηρίχθηκε απολύτως στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό αποδεικνύεται και από την αμήχανη απάντηση που είχε δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, όπου απλώς παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της ΤτΕ και της ΕΕΤ, χωρίς να παραθέσει το παραμικρό πρωτογενές στοιχείο από διερεύνηση του θέματος από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Η ΤτΕ, από την πλευρά της, έδωσε, όπως προαναφέρθηκε, στη δημοσιότητα μια μακροσκελέστατη απάντηση, χωρίς να παρουσιάσει τα έγγραφα που ζητούν οι βουλευτές. Σε αυτό το στάδιο, τέτοιες απαντήσεις δεν φαίνονται απολύτως πειστικές, όσο επιχειρείται να κρατηθούν μακριά από τη δημοσιότητα κρίσιμα έγγραφα. Αυτό, άλλωστε, επισημαίνει και η Β. Παπανδρέου στην… πληρωμένη απάντηση που έδωσε πολύ γρήγορα στην… απάντηση της ΤτΕ: «Η Τράπεζα της Ελλάδος αντί να επαναλαμβάνει τα ίδια που έχει ανακοινώσει και στο παρελθόν, καλό θα είναι να ξαναδιαβάσει την Ερώτηση, που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή, και να καταθέσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, τα αιτηθέντα έγγραφα».

Προφανές είναι, ότι ο πραγματικός κοινοβουλευτικός έλεγχος για το θέμα μόλις τώρα άρχισε, παρότι το θέμα βρίσκεται επί εβδομάδες στη δημοσιότητα. Η κ. Παπανδρέου έχει αποδείξει ότι σε τέτοια θέματα προσέρχεται πάντα στη Βουλή καλά διαβασμένη και δεν εγκαταλείπει εύκολα την κοινοβουλευτική μάχη.

Αν καταφέρει να αποδείξει ότι οι απόψεις της ευσταθούν και όντως η ΤτΕ, κάτω από τη… μύτη του υπ. Οικονομικών, διευκόλυνε τις επιθέσεις στα ομόλογα, που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της πτώχευσης, θα πρόκειται για μια μείζονα αποκάλυψη, που θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση. Ο δε υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δώσει πολύ σκληρή μάχη, με αβέβαιη κατάληξη, για να διατηρήσει το θώκο του, στην περίπτωση αυτή…

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΕΔΩ...

ΟΤΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ.




Από http://www.sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου