Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΑΓΚΑΛΟΥ


  • Απορρίπτουν οι αξιωματικοί "αποστρατικοποιήσεις" και παραπομπή στην Χάγη "εδαφικών λεπτομερειών"
Ανησυχία και πολλά ερωτήματα στις τάξεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών Κλάδων καταγράφεται μετά από τις φράσεις τόσο του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, περί «Περιοχικής συμφωνίας μείωσης των εξοπλισμών», όσο και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου περί «καθορισμού εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιώ στο Αιγαίο από τρίτους εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο».
Στην πρώτη περίπτωση εκτιμούν ότι αναβιώνει η πρόταση του Θ.Πάγκαλου, μετά τα Ίμια για ταυτόχρονη αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και απομάκρυνση του τουρκικού Στρατού από τα παράλια και στην δεύτερη ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «προετοιμάζει» για προσφυγή στην Χάγη του θέματος των νησιών που η Τουρκία έχει βαπτίσει «γκρίζες ζώνες».

Οι Έλληνες αξιωματικοί τον τελευταίο καιρό για πρώτη φορά δείχνουν διάθεση διαφοροποίησης από κινήσεις τις οποίες θεωρούν ότι αντιβαίνουν στους όρκους που έχουν δώσει και στις διατάξεις του Συντάγματος περί προστασίας της πατρίδας. Ακόμα και ανώτατοι αξιωματικοί αντιδρούν έμπρακτα με διάφορος τρόπους σε κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας όταν θεωρούν ότι αντιβαίνουν στα συμφέροντα τη χώρας, όπως έχουν ορκιστεί να τα υπηρετούν και αυτο φαίνεται στην διάθεσή τους να σπάζουν συνέχεια το εμπάργκο ενημέρωσης που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση στα ΜΜΕ για τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο...
Σε ότι αφορά τις δηλώσεις Πάγκαλου περί "εδαφικών λεπτομρειών", όπως πρώτο το defencenet.gr σημείωσε την Παρασκευή, είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος ελληνικής κυβέρνησης αποδέχεται ότι υπάρχουν αμφισβητούμενα εδαφικά ζητήματα στο Αιγαίο (σε βάρος φυσικά της Ελλάδας γιατί ποτέ δεν έχουν τεθεί εδαφικά ζητήματα σε βάρος της Τουρκίας).
Σε ότι αφορά την «περιοχική μείωση των εξοπλισμών», ανώτατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς από τους πλέον ικανούς και ο οποίος απολαμβάνει τον ιδιαίτερο σεβασμό προϊσταμένων και υφισταμένων, σχολίαζε στο defencenet.gr: «Δεν υπάρχει Έλληνες αξιωματικός που θα πειθαρχήσει σε τέτοια συμφωνία, αλλά ούτε και οι κοινωνίες των νησιών και της Ελλάδας δεν πρόκειται να το επιτρέψουν. Ο Γιώργος μπορεί να έχει καλές προθέσεις, αλλά η επιχειρησιακή πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Αν ο Στρατός αποχωρήσει από τα νησιά είναι θέμα λίγου χρόνου να τα «καταπιεί» η Τουρκία».
Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο οι θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Θ.Πάγκαλου και βέβαια της ομάδας του υπουργείου Εξωτερικών, δεν βρίσκουν καθόλου σύμφωνο ούτε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά ούτε και την μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως καταδεικνύει ρεπορτάζ τριών ημερών του defencenet.gr σε ολόκληρο το φάσμα των τάσεων του Κινήματος.
Πιθανότατα, μάλιστα, τα όσα ακούστηκαν τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από την πλευρά του Ρ.Τ.Ερντογάν στην 26 ωρών παραμονή του στην Αθήνα, να έχουν φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσε η κυβέρνηση. Παρά το επικοινωνιακό μπαράζ, ειδικά από την κρατική τηλεόραση, το σύνολο σχεδόν των μεγάλων συμπολιτευόμενων εφημερίδων, στάθηκαν αρνητικά απέναντι στα αποτελέσματα της επίσκεψης σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν έθεσε με σαφήνεια τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Θράκη, υπεραμύνθηκε της απειλής κήρυξης πολέμου (Casus Belli) σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ζήτησε ... άοπλα ελληνικά μαχητικά να πετούν στο Αιγαίο, παραδέχθηκε εν ψυχρώ τις παραβιάσεις και δήλωσε ευθαρσώς ότι θα συνεχιστούν όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί στις τουρκικές απαιτήσεις και γενικά ανάγκασε ακόμα και τον Γιώργο Παπανδρέου να ψελλίσει κάτι περί «ανάγκης υποβολής σχεδίων πτήσης» (λες και εκεί βρίσκεται το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο) και υπερπτήσεων στα νησιά του Αιγαίου που "πρέπει να γίνουν παρελθόν".
Οι περίφημες 21 συμφωνίες, είναι στην πλειοψηφία τους μνημόνια που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα μείνουν στα ράφια γιατί δεν εδράζονται σε καμία πραγματική εθνική βούληση, παρά σε έναν πολιτικό καιροσκοπισμό, ενώ ακόμα και η πιο ουσιαστική συμφωνία που αφορά την επαναπροώθηση του ... κολοσσιαίου αριθμού των 1000 λαθρομεταναστών ετησίως (ισοδυναμούν με την είσοδο λαθρομεταναστών σε χρονικό διάστημα 2-3 ημερών) μένει να δούμε στην πράξη κατά πόσον θα εφαρμοστεί αφού και η προηγούμενη συμφωνία δεν εφαρμόστηκε από την Άγκυρα.
Για να υπάρξει ουσιαστική παραγωγή οικονομικών αποτελεσμάτων μεταξύ δύο χωρών χρειάζεται πρώτα πολιτική συνεννόηση και αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει όσο η Άγκυρα επιμένει σε αναθεώρηση συνθηκών και καθεστώτος στην περιοχή. Ουδέποτε στην Ιστορία η οικονομική συνεννόηση προηγήθηκε της πολιτικής.
Η Άγκυρα δεν μπορεί να ποντάρει στην ύπαρξη του ευήκοου - με την καλή έννοια - στις απαιτήσεις της Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία της χώρας για να επιτύχει τους στόχους της. Αποτελεί μία «ειδική» περίπτωση απομονωμένη από το υπόλοιπο ελληνικό πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό, στο θέμα αυτό και συνεπώς έχει "ημερομηνία λήξης".
Αν η Άγκυρα ήθελε πραγματική εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης θα προχωρούσε σε ρητή και ανεπιφύλακτη αποδοχή συνθηκών και υπάρχοντος καθεστώτος. Δεν το κάνει γιατί επιδιώκει την αναθεώρησή τους. Αυτή είναι η σκληρή για την Ελλάδα πραγματικότητα πέρα από βερμπαλισμούς, λεκτικές ωραιοποιήσεις και ανούσιες υπογραφές «ολυμπιακών εκεχειριών»...
Απο το "Ας μιλήσουμε επιτέλους!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου