Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΒΙΑ. (Διογένης)

Υπάρχει δύο ειδών βία: ενεργητική και παθητική. Ενεργητική είναι η βία εκείνων που σπάζουν τζάμια ή κρανία. Παθητική είναι η βία εκείνων που δεν υποκύπτουν σε τίποτε παρά μόνο στην ενεργητική βία. Τα δύο είδη της βίας συνδέονται πολύ στενά: η παθητική βία προκαλεί την ενεργητική, γιατί δεν αφήνει άλλη διέξοδο...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ποτέ δεν έσπασε κανένα κρανίο ή τζάμι, έτσι σύμφωνα με τα συνήθη σταθμά δεν υπήρξε βίαιος. Αλλά αν επεκτείνουμε την έννοια της βίας και στην παθητική βία τότε πρέπει να τον κατατάξουμε στις πιο βίαιες προσωπικότητες της πολιτικής ιστορίας. Όταν 30.000 άνθρωποι βάδισαν προς την Ουάσιγκτον για να του μεταβιβάσουν τις επιθυμίες τους, δεν ρώτησε καν τι είχαν στο μυαλό τους και δε δέχτηκε κανέναν από τους αρχηγούς τους… Η μόνη αναγνώριση που τους έδωσε ο πρόεδρος ήταν η επιμονή στη σύστασή του να βαδίσουν με τάξη, αποφεύγοντας τη βία. Εφόσον έδειχναν σεβασμό στη διαταγή αυτή μπορούσαν να βαδίσουν μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία. Άρχισε να τους προσέχει μόνον όταν προσπάθησαν να μπουν στο Πεντάγωνο, δηλαδή όταν κατέληξαν σε ενεργητική βία. Η παθητική βία του προέδρου προκάλεσε τη δική τους ενεργητική βία.



Albert Szent-Gyorgyi, MD, PhD, Βραβείο Νόμπελ ιατρικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου