Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ

Γράφει ο Αθανάσιος Κοσσιώρης
Ρόδος 4-1-2011

Σ Κ Ε Ψ Ε Ι Σ
 
 Πριν από λίγο καιρό ( 22-12-2010 ) έγινε μια ωραία ομιλία στο Δημοτικό θέατρο Ρόδου από τον καθηγητή Φυσικής του διαστήματος Ξενοφώντα Μουσσά, Δ/ντή του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

                Την οργάνωση αυτής της ομιλίας (η οποία, όπως ελέχθη, είναι η αρχή μιάς σειράς ομιλιών για την αρχαία τεχνολογία, με σκοπό τη δημιουργία Μουσείου Αρχαίας Τεχνολογίας στη Ρόδο) είχε ο συμπατριώτης μας  φαρμακοποιός κ. Ηλίας Πεστλίκης με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ροδίων. Στους οργανωτές  οφείλονται συγχαρητήρια, τόσο για την επιτυχία (κατάμεστη η αίθουσα), όσο και, κυρίως, για το αντικείμενο της ομιλίας που αφορούσε στο «Μηχανισμό των Αντικυθήρων». (Άμποτε να γίνει πραγματικότητα και το Μουσείο).
                Όσοι είχαμε την καλή τύχη να παρακολουθήσουμε την εξαίρετη πραγματικά ομιλία, κατά πρώτον αισθανθήκαμε υπερηφάνεια γιατί ο ομιλητής ανέλυσε με επιχειρήματα όχι μόνο τη μεγάλη αξία του «Μηχανισμού», αλλά και ότι αυτός κατασκευάστηκε στη Ρόδο πριν από δύο χιλιετίες, από τη Σχολή του Ποσειδωνίου, ήταν βασισμένος στη θεωρία του επίσης Ροδίου «πατέρα της Αστρονομίας» Ιππάρχου και βρέθηκε από Συμιακούς ψαράδες (Ηλίας Λυκοπάντης) στη θάλασσα των Αντικυθήρων.
                Η δεύτερη σκέψη ήταν ο αμύθητος θησαυρός των εναλίων αρχαιοτήτων, ο οποίος κρύβεται κάτω από τα νερά του Αιγαίου και ο οποίος αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
                Αλήθεια, πόση καταλήστευση γίνεται από ιδιώτες με θαλαμηγούς και πόσα από τα «ευρήματα» εκατοντάδων ναυαγίων κοσμούν ξένα Μουσεία και ιδιωτικές Συλλογές;
                Η Τρίτη σκέψη ήταν γιατί δεν προστατεύουμε αυτό τον πλούτο;
                Γίνομαι σαφέστερος.
                Στο άρθρο 33 της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του Montego-Bay του 1982 δίδεται το δικαίωμα στο παράκτιο κράτος να καθιερώσει Συνορεύουσα Ζώνη (Contiguous Zone) 24 ν. μιλίων, μέσα στην οποία μπορεί να ασκήσει τον απαραίτητο έλεγχο αφενός μεν για την πρόληψη παραβάσεων των Τελωνειακών, Φορολογικών, Μεταναστευτικών ή Υγειονομικών Κανονισμών του και αφετέρου να τιμωρήσει τις παραβάσεις των Κανονισμών αυτών.
                Επί πλέον με το άρθρο 303 προσθέτει στη δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους τον έλεγχο και προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς αρχαιολογικών και ιστορικών αντικειμένων στην περιοχή της Συνορεύουσας Ζώνης.
                Για την πάταξη της αρχαιοκαπηλείας, παράνομης και «νόμιμης», δεν είναι μόνο ενδεδειγμένο αλλά είναι χρέος μας απέναντι στην πνευματική μας κληρονομιά να κάνουμε πλήρη χρήση των δικαιωμάτων που μας παρέχει το άρθρο 303 της Σύμβασης.
                Εξ άλλου με την επιδεινούμενη κατάσταση τα τελευταία χρόνια από τα κύματα των λαθρομεταναστών, καθίσταται επιτακτικότερη η ανάγκη καθιερώσεως συνορεύουσας ζώνης, όπου θα μπορεί να ασκείται ένας μεταναστευτικός έλεγχος ευχερέστερα. Το τελευταίο τούτο μάλιστα είναι επίκαιρο, έχει ευαισθητοποιήσει την Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και, με την κατάλληλη προβολή, η καθιέρωση συνορεύουσας ζώνης, αυτή τη στιγμή, δεν θα συναντούσε αντιρρήσεις, αντίθετα οι ευρωπαίοι θα ήσαν υπέρ αυτής και η Τουρκία θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση να αντιδράσει.
                Οι ευκαιρίες στο ιστορικό γίγνεσθαι δεν πρέπει να χάνονται.
                Ποιος θα επισημάνει τις ευκαιρίες και θα εισηγηθεί αναλόγως στην εκάστοτε Κυβέρνηση; Μα φυσικά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που προβλέπει το άρθρο 82 παρ. 4 του Συντάγματος.
                Τι είπατε; Δεν έχει ψηφισθεί ακόμη αυτός ο νόμος που προβλέπεται από το Σύνταγμα από το 1975;
                Συγγνώμη………

O κ. Αθανάσιος Κοσσιώρης είναι Επίτιμος Α΄Αντιπρόεδρος Αναθεωρητικού Δικαστηρίου

3 σχόλια:

  1. Στην Ελλαδα ζουμε.
    Με πολιτικους που πρωτο μελημα τους ειναι η νεα διακοσμηση και νεα επιπλα των γραφειων τους.
    Λες και ετσι κανανε και στο χωριο τους οι αχρηστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΡΘΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΙΣΧΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΝΝΟΙΑ ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΩΣ "ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ"

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΕΙΤΕ:
    *ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΔΕΙΤΕ: http://www.aigaio.org/page4.html
    "Με την αναγνώριση του Αιγαίου ως Παρακτίου Αρχιπελάγους το κάθε νησί δεν αποτελεί μια αυθύπαρκτη οντότητα, αλλά συνδέεται αρρήκτως με το διπλανό του, δημιουργώντας μια ενίαια αρχιπελαγική κυριαρχική αλυσίδα, εντός της οποίας η σημερινή διελκυστίνδα με την Τουρκία για το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. ή για το δικαίωμα των νησιών να παράγουν την υφαλοκρηπίδα τους δε θα είχε απολύτως καμία σημασία ή αιτία ύπαρξης"

    http://isxys.blogspot.com/p/blog-page_01.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελληνική ισχύς, θα αναδημοσιεύσω τα άρθρα αυτά που ανέφερες. Φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα...

    Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η επίσκεψη σας στο Θαλαμοφύλακα με τιμά ιδιαίτερως.

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι τρολλιές, οι κουτσουλιές και οι ύβρεις.

Τα υπόλοιπα θα μείνουν για πάντα εδώ, εκτεθειμένα σε κοινή θέα, γι αυτό πριν πατήσετε το κουμπί "Υποβολή", παρακαλώ να ξαναδιαβάσετε αυτό που γράψατε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου